Semangat Merah Kuning Team Selangor terus melebarkan sayapnya ke arah pemerkasaan komuniti. Pada kali ini, ia melibatkan para sukarelawan Team Selangor Zon Sepang menerusi program Jelajah Komuniti Team Selangor yang diadakan selama dua hari iaitu pada 14 dan 15 Oktober 2017 (Sabtu dan Ahad). Penganjuran program ini, antara lain bertujuan untuk melibatkan dan menggiatkan para sukarelawan Team Selangor Zon Sepang dalam kerja-kerja kemasyarakatan.

Di samping itu, secara tidak langsung, program ini berperanan mengeratkan ukhuwah dalam kalangan sukarelawan dan penduduk tempatan sekitar kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) (i) Sementa, (ii) Sabak dan (iii) Sungai Air Tawar. Dalam program jelajah ini, Pegawai Team Selangor Encik Abdul Muiz Azmi bertindak sebagai pegawai program dengan kerjasama Ketua Team Selangor Zon Sepang Haji Mustari Kanyon.

866 623

Sukarelawan yang terlibat dalam Jelajah Komuniti Team Selangor bersiap sedia seawal pukul 6.30 pagi 14 Oktober 2017 (Sabtu) dengan sesi taklimat pergerakan program jelajah sebelum menuju ke tiga destinasi utama. Bertempat di Pantai Sepang Putra, Sungai Pelek, para sukarelawan berkumpul untuk bersama meraikan Program Pelancaran Team Selangor Zon Sepang yang disempurnakan dengan penyerahan jersi Team Selangor sebagai simbolik pelancaran. Setelah itu, doa dibacakan dan penjelajahan pun bermula dengan disertai lebih 60 orang sukarelawan.

Destinasi pertama disinggahi Team Selangor ialah Masjid Ar-Redzuan, Kampung Sungai Serdang yang terletak di kawasan DUN Sementa. “Ahlan Wa Sahlan, Wa Marhaban Bikum”, kehadiran sukarelawan disambut dengan mesra oleh para ahli kariah kawasan masjid berkenaan. Di sini, sukarelawan berkenal-kenalan dan beramah mesra bersama komuniti. Aktiviti gotong-royong membersihkan sekitar kawasan masjid telah diadakan bagi memastikan kawasan sekitar sentiasa terjaga di samping dapat mengelakkan kawasan daripada menjadi tempat pembiakan nyamuk dan makhluk perosak yang dikhuatiri akan mendatangkan penyakit.

Setelah sesi program di DUN Sementa berakhir pada pukul 1.00 tengah hari, jelajah diteruskan ke Masjid Sultan Muhammad Shah, Parit 10, Sabak Bernam yang terletak di DUN Sabak. Agenda Team Selangor di kawasan ini tambah menarik apabila para sukarelawan dilibatkan dalam program keluarga angkat bersama penduduk tempatan. Bersesuaian dengan kegiatan ekonomi yang sinonim dengan komuniti di kawasan Sabak Bernam, sukarelawan didedahkan dengan kerja-kerja bersawah. Mereka berpeluang merasai sendiri pengalaman turun ke lopak sawah untuk menyemai anak padi. Selain itu, lawatan sumbangan asnaf diadakan bagi menyampaikan sumbangan kepada para penerima yang layak. Pada sebelah petang, setelah solat Asar, perlawanan bola sepak, sepak takraw dan bola jaring diadakan yang menyaksikan pasukan Team Selangor berentap dengan penduduk tempatan.

Pengisian program pada sebelah malam berlangsung di Masjid Sultan Muhammad Shah. Kuliah Maghrib telah disampaikan penceramah selain motivasi kepada sukarelawan untuk membina modal insan dan jati diri dalam kalangan belia. Para sukarelawan tekun menghayati pengisian ceramah yang turut disampaikan oleh para pegawai Team Selangor. Sesi pada sebelah malam tamat kira-kira pukul 11.00 malam. Jadual program yang agak padat tentunya melelahkan para sukarelawan terlibat, mereka menginap di rumah keluarga angkat bagi melepaskan penat sementara mengumpul tenaga untuk program keesokan harinya.